Huisoppas Iris Schlagwein

Ga je binnenkort op vakantie en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achterblijft?

  • Ik pas op je huis terwijl jij ontspannen vakantie viert
  • Ook voor katten ben ik erg lief
  • Win-winsituatie met gesloten beurzen

Wat is huis-oppassen precies?

Kort gezegd: ik heb geen eigen woning en woon in het huis van iemand anders, als diegene op vakantie is. Zo leef ik sinds april 2016 als huisoppas. Het is een mooie deal voor ons beiden, ik heb een plek om te verblijven en jij kunt met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor planten, post en pakketjes. Voor kleine (liefst ongevaarlijke) huisdieren en de vuilnisbakken. 

Waarom woon ik in andermans huis?

Dit huis-oppassen is begonnen toen mijn relatie over ging, maar het bevalt me zo goed dat ik voorlopig niet op zoek ga naar een eigen huis. Ik heb maar weinig spullen en hou van verandering en vrijheid. Huizen zijn niet 24/7 bewoond en ik maak graag gebruik van de ruimte als die vrij is.

Ik zie het vooral als een leuk avontuur, een onderzoek naar spullen en bezit. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, geven & delen, consuminderen, minimalisme, duurzaamheid, identiteit en vrijheid. Ik kan er uren over praten! Omdat er veel interesse is, schreef ik een boek, “Thuis zonder huis” over hoe ik leef als huisoppas en over mijn visie op wat ‘thuis’ is.

Schrijfster Iris Schlagwein. Foto’s gemaakt door: Louise Boonstoppel Fotografie

huisoppas

Oppas voor jouw huisdier

Ondertussen heb ik genoeg ervaring en weet ik met elke kat wel een klik te vinden. Helaas pas ik niet op honden of dieren die heel specifieke zorg nodig hebben. Door onregelmatige werktijden ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg, ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven. Bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Wat kost het?

Een huisdier onderbrengen in een pension is behoorlijk prijzig. Laten we het zo afspreken dat beide partijen blij zijn. Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden. 

Mensen die hun huis openstellen zijn vaak levensgenieters die het leuk vinden om hun bezit te delen. Die het belangrijk vinden dat hun huis veilig achterblijft, daarom is het voor hen geen probleem om geen ‘winst’ te maken op mijn verblijf. Aan de andere kant wil ik niet betaald worden voor zoiets basaals als ‘wonen’. Mocht je achteraf toch iets willen geven, stel ik de boeddhistische visie voor: je geeft wat je mijn zorgen waard vindt. 

Wat als ik geen huis vind?

Ik heb er veel vertrouwen in dat er altijd een leuk huis op m’n pad komt. Ben niet bang dat ik een nachtje onder een brug hoef te slapen. Tot nu toe is het altijd goed gekomen en sluiten de data perfect op elkaar aan.

Ik ben niet van plan om altijd als huisoppas te leven, uiteindelijk zou ik graag in Scheveningen wonen, want ik hou erg van de zee. Maar nu geniet ik van dit avontuur. Elke keer een nieuw park om in te sporten, een nieuwe supermarkt en nieuwe koffietentjes. 

Blogs over huisoppassen

Niet alleen in mijn boek maar ook op mijn blog vertel ik over mijn avonturen als moderne nomade. Zonder eigen huis maar met een koffer, trek ik van oppashuis naar oppashuis en dat levert mooie inzichten op. Ik voel me thuis in mezelf, wat er om me heen ook verandert.

huisoppas

Reviews van vakantiegangers over mij

Hoe werkt het?

In het begin plaatste ik vaak een oproep op Facebook, wanneer ik een huis zocht. Zo kwam ik via via in contact met huiseigenaren die interesse hadden. Ondertussen word ik vaak zelf benaderd. We maken een afspraak om kennis te maken en stemmen voor beide kanten de wensen af.

Een of twee weken voordat de vakantie ingaat kom ik langs voor een kleine rondleiding en om de sleutel op te halen. Dat vind ik altijd een heel leuk moment, omdat iemand echt met andere ogen naar zijn huis gaat kijken. De vakantieganger legt vaak nog een briefje neer met bijvoorbeeld de wifi-code en de bijzonderheden van het huis. Na afloop maak ik uiteraard grondig schoon zodat de bewoner prettig thuis komt. 

  • Vakantie al geboekt? Wacht niet te lang met het regelen van een huisoppas
  • Mail mij op info@ruimjelevenop.nl voor beschikbare data
  • Ik ben ook beschikbaar als huisoppas voor jouw woning in het buitenland

Thuis zonder huis

Mensen vragen vaak: hoe voel je je ‘thuis’? Hoe doe je dat met werk en geld? Ben je nooit bang om geen huis te hebben? Dat snap ik, geen huis hebben is best extreem. Toch voelt het voor mij niet raar. Acht jaar geleden was ik volledig opgebrand, nu leid ik een ontspannen, vrij leven. Ik voel me thuis in mezelf, wat er om me heen ook verandert. Lees wat mijn geheim is voor een zorgeloos leven.