Huisoppas Iris Schlagwein

Ga je binnenkort op vakantie en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achterblijft?

  • Ik pas op je huis terwijl jij ontspannen vakantie viert
  • Ook voor katten ben ik erg lief
  • Win-winsituatie met gesloten beurzen

Wat is huis-oppassen precies?

Kort gezegd: ik heb geen eigen woning en woon in het huis van iemand anders, als diegene op vakantie is. Zo leef ik sinds april 2016 als huisoppas. Het is een mooie deal voor ons beiden, ik heb een plek om te verblijven en jij kunt met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor planten, post en pakketjes. Voor kleine (liefst ongevaarlijke) huisdieren en de vuilnisbakken. 

Waarom woon ik in andermans huis?

Dit huis-oppassen is begonnen toen mijn relatie over ging, maar het bevalt me zo goed dat ik nog niet op zoek ga naar een eigen huis. Ik heb maar weinig spullen en hou van verandering en vrijheid: ondertussen heb ik in al meer dan veertig huizen ‘gewoond’. 

Ik zie het vooral als een leuk avontuur, een onderzoek naar spullen en bezit. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, geven & delen, minimalisme, duurzaamheid, identiteit en vrijheid. Ik kan er uren over praten!  

Hoe werkt het?

Omdat ik veel vragen krijg over hoe het huisoppassen precies werkt, schreef ik er een e-book over: Handleiding voor de huisoppas. Ik heb al mijn opgedane kennis hierin gebundeld waardoor het alle essentiële informatie bevat voor een prettige ervaring – zowel voor de huisoppas als voor de huiseigenaar. 

Schrijfster en huisoppas Iris Schlagwein.
Foto’s gemaakt door: Louise Boonstoppel Fotografie

De aanvragen gaan hard!

Mijn agenda is t/m 9 april vol, en daarna hou ik nog even open omdat ik de wens heb om in Canada te gaan huisoppassen. Je aanvraag is alsnog welkom, want ik heb een aantal huisoppassers in mijn netwerk waar ik je aan kan koppelen. Mail me via info@irisschlagwein.nl en je hoort van me (vergeet je woonplaats niet te vermelden). 

Wat kost het?

Laten we het zo afspreken dat beide partijen blij zijn. Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden.

Mensen die hun huis openstellen zijn vaak levensgenieters die het leuk vinden om hun bezit te delen. Die het belangrijk vinden dat hun huis veilig achterblijft, daarom is het voor hen geen probleem om geen winst te maken op mijn verblijf. Aan de andere kant wil ik niet betaald worden voor zoiets basaals als ‘wonen’.

Mocht je achteraf toch iets willen geven, stel ik de boeddhistische visie voor: je geeft wat je mijn zorg waard vindt. 

Geen hondenoppas
Ondertussen heb ik genoeg ervaring en weet ik met elke kat wel een klik te vinden. Helaas pas ik niet op honden of dieren die heel specifieke zorg nodig hebben. Door onregelmatige werktijden ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg, ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven. Bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Reviews van vakantiegangers over mij

door Dolf Jansen, 19 oktober 2019

Regelzaken en goede afspraken

Hoe gaat een kennismakingsgesprek in z’n werk? Wat neem je mee naar een oppashuis? Waar staat de huisoppas ingeschreven? Hoe zit het met verzekeringen? Kun je een vreemde wel vertrouwen?

Dit komt allemaal aan bod in de handleiding die ik schreef na drie jaar fulltime leven zonder huis. 

e-book Handleiding voor de huisoppas

Ik deel over mijn mindset, hoe ik het financieel geregeld heb en wat de voor- en nadelen zijn van deze levensstijl. Ook lees je verhalen van andere huisoppassers, grappige anekdotes en onmisbare tips. Bestel het e-book, ontvang het in je inbox en begin direct met lezen. 

E-book uitgebracht in februari 2019, 83 pagina’s.

Wil je mij als huisoppas?

In het begin plaatste ik vaak een oproep op Facebook, wanneer ik een huis zocht. Zo kwam ik via via in contact met huiseigenaren die interesse hadden. Ondertussen word ik vaak zelf benaderd. We maken een afspraak om kennis te maken en stemmen voor beide kanten de wensen af.

Voordat de vakantie ingaat, kom ik langs voor een kleine rondleiding en om de sleutel op te halen. Dat vind ik altijd een heel leuk moment, omdat je vaak met andere ogen naar je huis gaat kijken. Na afloop maak ik uiteraard grondig schoon: welkom thuis.  

  • Vakantie al geboekt? Wacht niet te lang met het regelen van een huisoppas
  • Mail mij op info@irisschlagwein.nl of ik beschikbaar ben tijdens jouw vakantie
  • Als dat zo is plannen we een kennismakingsgesprek en maken we verdere afspraken

Forever huisoppas?

Nee, ik ben niet van plan om altijd als huisoppas te leven. Over een tijdje zou ik bijvoorbeeld graag in een natuurrijke omgeving wonen. Maar nu geniet ik nog volop van dit avontuur: elke keer een nieuw park om in te sporten, een andere supermarkt en leuke koffietentjes. 

Ik ben Thuis zonder huis

Mensen vragen vaak: hoe voel je je ‘thuis’? Ben je nooit bang om geen huis te hebben? Dat snap ik, geen huis hebben is best extreem. Toch voelt het voor mij niet raar. Negen jaar geleden was ik volledig opgebrand, nu leid in een ontspannen, vrij leven. Ik voel me thuis in mezelf, wat er om me heen ook verandert. Hoe dit zo gekomen is beschrijf ik in mijn boek ‘Thuis zonder huis’ (2019).