Huisoppas Iris Schlagwein

Kattenoppas in Zaltbommel en Den Bosch

Ga je op reis en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achterblijft?

Wat is huis-oppassen precies?

Kort gezegd: als kattenoppas in Zaltbommel en Den Bosch pas ik op het huis van iemand anders, wanneer diegene op vakantie is. Dat is prettig voor beide partijen: ik heb een plek om te verblijven en de bewoner kan met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor de poes, de planten, post en pakketjes. Voor eventuele andere kleine huisdieren en de tuin.

Waarom woon ik als huisoppas?

In 2016 begon ik met huisoppassen, na een gestrande relatie. Dit heb ik tot april 2020 fulltime gedaan, zonder dat ik een eigen huis had. Daarna heb ik het gecombineerd met wonen in een stacaravan aan zee.

Kattenoppas in regio Zaltbommel en Den Bosch
Nu lokt de liefde mij naar Zaltbommel en daarom wil ik graag in die omgeving oppassen. Een mooie manier om de regio te leren kennen, om er uiteindelijk naartoe te verhuizen: na acht jaar ‘zwerven’ zoek ik weer een plek voor mijzelf. Ook werk ik in Drunen, wat me aan de regio bindt.

Het leukste aan huisoppassen vind ik – naast het verzorgen van de poezen, en het avontuur – het contact met de huiseigenaren. Het voelt goed om elkaar te helpen. Op deze manier wonen zie ik als een voortdurend onderzoek naar bezit en persoonlijke ruimte. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, het goede in de mens, je thuis voelen, consuminderen en duurzaamheid.

Hoe werkt het?

Omdat ik veel vragen krijg over hoe huisoppassen precies werkt, schreef ik er een e-book over; Handleiding voor de huisoppas. Ik heb mijn opgedane kennis en ervaring hierin gebundeld, waardoor het alle essentiële informatie bevat voor een prettige ervaring – zowel voor de huisoppas als voor de huiseigenaar. 

huisoppas in Zaltbommel en Den Bosch

Schrijver en huisoppas Iris Schlagwein 
Foto gemaakt door Louise Boonstoppel

Wat kost het?

Laten we het zo afspreken dat beide partijen blij zijn. Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden.

Mensen die hun huis openstellen zijn vaak levensgenieters die het leuk vinden om hun fijne plek te delen. Die het belangrijk vinden dat hun huis veilig achterblijft en daarom geen bijdrage verwachten voor mijn verblijf in hun huis. Aan de andere kant wil ik niet betaald worden voor zoiets basaals als wonen. Mocht je achteraf toch iets willen geven, stel ik een boeddhistische vorm van waardering voor: je geeft wat je mijn zorg waard vindt. 

Geen hondenoppas
Na op meer dan zestig katten gepast te hebben, weet ik met elke kat wel een klik te vinden. Ik pas niet op honden of dieren die heel specifieke zorg nodig hebben, want door onregelmatige werktijden ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg. Ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven – bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Reviews van vakantiegangers

Iris heeft tijdens onze zomervakantie 3 weken op ons huis gepast. Erg prettig om te weten dat er iemand een oogje in het zeil houdt, de plantjes verzorgd, de vuilnisbakken buiten zet en de post sorteert. Ik heb het als zeer prettig ervaren!
Annemieke en Bas, Noordwijk

Het is soms bijna lastig, zoals ik ben gehecht aan mijn huis. Ik vind het maar niks om weg te gaan! Iris gaf direct het vertrouwen dat ik me niet druk hoefde te maken. Vervolgens terugkomen in een schoon huis, voorzien van een verslagje van de ervaringen en ontdekkingen, hebben dat vertrouwen alleen maar bevestigd. Wanneer kom je weer?
Pernilla, Utrecht

Iris heeft 4 weken op mijn huis en kat gepast. Toen ik terugkwam was mijn huis superschoon. Ik vond het een prettige ervaring en mijn kat ook! Ik zou het zeker aanraden!
Annelies, Leiden

Iris verbleef twee weken in ons huis en nam de zorg voor onze kat, parkiet en kippen op zich. We deelden graag ons heerlijke stekje met grote tuin. Wij waren met een gerust hart op vakantie en Iris had ons huis (en tevreden dieren) goed verzorgd.
Mary en Paul, Voorhout

Wij wonen samen met twee katten. Toen Iris op ons huisje paste, wisten wij dat zij genoeg aandacht kregen en dat gaf rust. We merkten het ook direct toen we terug kwamen. Normaal zijn de katten nog 1 of 2 dagen boos op ons en willen ze ons niet aankijken! Maar omdat Iris ze goed verzorgd had waren ze zelfs blij om ons te zien na de vakantie. Ze had nog een heel lief kaartje en een bloemetje achtergelaten, wat wij ook erg waardeerden.
Vicky en Bram, Den Haag

Tijdens onze vakantie was het een fijn idee dat Iris op ons huis en de poesjes paste. De poesjes waren duidelijk ook blij met de zorg en aandacht van Iris! En iets lekkers vinden bij thuiskomst is een leuke bonus. Kom je onze volgende vakantie weer?
Nienke en Mario, Utrecht

In het begin was het toch een beetje spannend omdat we elkaar niet kenden, maar na onze kennismaking had ik er een super goed gevoel over. Tijdens onze vakantie stuurde Iris leuke foto’s op van onze kat die lekker werd vertroeteld. Het huis was door Iris weer keurig achtergelaten en ik kan dan ook niet anders dan heel positief zijn. Iris is een leuke en spontane meid en inmiddels ben ik ook wel een beetje jaloers op haar manier van leven. Bedankt voor de goede zorgen!
Monica en Cedien, Almere

Iris heeft maar liefst 3 maanden in mijn woning gewoond en op mijn kat Toby gepast. Ik heb 3 maanden lang zonder zorgen kunnen reizen. En ik ben nog nooit zo prettig teruggekomen van een lange reis als nu. Mijn huis was schoon en netjes. Ik weet dat het ook anders kan, dit was heerlijk thuiskomen. En Toby zag er ook gelukkig en gezond uit! Mocht ik ooit weer lange tijd weggaan, dan hoop ik dat Iris weer beschikbaar is.
Diana, Den Haag

Klik op de afbeelding om de aflevering te bekijken op NPOstart.

Beschikbaarheid 2024

Kattenoppas in Zaltbommel en Den Bosch

Ik ben beschikbaar van 1 – 14 juli, en 19 augustus – …in overleg). Woon je in Den Bosch of omringende dorpen, of in Zaltbommel of Drunen, en zoek je in die periode een huis- en kattenoppas? Ik hoor graag van je via info@irisschlagwein.nl.

Woon je elders in het land? Dan verwijs ik je graag naar de Facebookgroepen “Huizenruil en -oppas Antro en Jan Steen”, of “Vakantie-huizenruil/oppas Natuurlijke ouders”. Daar bieden huisoppassers zich aan en kun je als vakantieganger een oproep plaatsen.

Regelzaken en goede afspraken

Hoe gaat een kennismakingsgesprek in z’n werk? Wat neem je mee naar een oppashuis? Waar staat de huisoppas ingeschreven? Hoe zit het met verzekeringen? Kun je een vreemde wel vertrouwen?
Deze vragen komen allemaal aan bod in de handleiding die ik schreef na vier jaar fulltime leven-zonder-huis.

E-book Handleiding voor de huisoppas

Ik schrijf over mijn mindset, hoe ik het financieel geregeld heb en wat de voor- en nadelen zijn van deze levensstijl. Ook lees je verhalen van andere huisoppassers, grappige anekdotes en onmisbare tips. Bestel het e-book, ontvang het in je inbox en leer over huisopassen. 

Handleiding voor de huisoppas, 2019, 83 pagina’s.

boek Thuis zonder huis

Mensen vragen vaak: hoe voel je je ‘thuis’? Vind je het niet vervelend om veel alleen te zijn? Hoe doe je dat met werk, geld en spullen? 

Dat snap ik, deze levensstijl is best opvallend. Maar het heeft me veel gebracht; tien jaar geleden was ik volledig opgebrand, nu leid in een ontspannen, vrij leven. Ik voel me thuis bij mezelf, wat er om me heen ook verandert. 

Hoe dit zo gekomen is beschrijf ik in mijn boek ‘Thuis zonder huis – een moderne nomade over zekerheid loslaten en thuiskomen bij jezelf’ (2018). Het gaat over omgaan met tegenslagen, mogelijkheden creëren en de moed vinden om buiten de gebaande paden te treden.

vlieg vrij

boek Vlieg vrij

Zonder huis leven, met lage maandlasten en veel vrije tijd, klinkt als een heel vrij leven. Dat was het ook, tot ik besefte dat ik me van binnen eigenlijk helemaal niet zo vrij voelde.

Ik hield me vaak in, had last van het brave-meisjes-syndroom, ik kon maar geen fijne liefdesrelatie in stand houden en nee-zeggen vond ik super lastig. Daar moest ik dus iets mee.

De weg naar innerlijke vrijheid betekende voor mij het in de ogen kijken van mijn angsten en oude pijn. Hoe ik dat deed en wat het me bracht lees je in Vlieg vrij (2020). Het gaat over vriendschap, liefde, verlies en identiteit. Hoe vrij voel jij je? 

Iris Schlagwein draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders