Huisoppas & schrijver Iris Schlagwein

Ga je op reis en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achterblijft?

Wat is huis-oppassen precies?

Kort gezegd: oppassen op het huis van iemand anders, als diegene op vakantie is. Het is een mooie deal voor beide partijen; ik heb een plek om te verblijven en de bewoner kan met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor planten, post en pakketjes. En voor kleine (liefst ongevaarlijke) huisdieren en de tuin.

Waarom woon ik als huisoppas?

In 2016 begon ik met huisoppassen, na een gestrande relatie. Dit heb ik tot april 2020 fulltime gedaan, zonder dat ik een eigen huis had. 

Inmiddels heb ik een stacaravan gekocht waar ik in de zomer verblijf en geniet van mijn moestuin, de duinen en de zee. In de wintermaanden woon ik als huisoppas op verschillende plekken in Nederland of reis ik naar warmere oorden.

Het leukste aan huisoppassen vind ik – naast de verandering van omgeving en de vrijheid – het contact met de huiseigenaren. Het voelt goed om elkaar op deze manier te helpen. Zo wonen zie ik als een voortdurend onderzoek naar spullen en bezit. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, thuisvoelen, geven & delen, minimalisme, deeleconomie en duurzaamheid.

Hoe werkt het?

Omdat ik veel vragen krijg over hoe huisoppassen precies werkt, schreef ik er een e-book over; Handleiding voor de huisoppas. Ik heb mijn opgedane kennis en ervaring hierin gebundeld, waardoor het alle essentiële informatie bevat voor een prettige ervaring – zowel voor de huisoppas als voor de huiseigenaar. 

Schrijver en huisoppas Iris Schlagwein 
Foto gemaakt door Louise Boonstoppel

Wat kost het?

Laten we het zo afspreken dat beide partijen blij zijn. Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden.

Mensen die hun huis openstellen zijn vaak levensgenieters die het leuk vinden om hun bezit te delen. Die het belangrijk vinden dat hun huis veilig achterblijft en daarom geen bijdrage verwachten voor mijn verblijf in hun huis. Aan de andere kant wil ik niet betaald worden voor zoiets basaals als wonen. Mocht je achteraf toch iets willen geven, stel ik een boeddhistische vorm van betalen voor: je geeft wat je mijn zorg waard vindt. 

Geen hondenoppas
Na op tientallen katten gepast te hebben, weet ik met elke kat wel een klik te vinden. Ik pas niet op honden of dieren die heel specifieke zorg nodig hebben, want door onregelmatige werktijden ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg. Ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven – bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Reviews van vakantiegangers

Regelzaken en goede afspraken

Hoe gaat een kennismakingsgesprek in z’n werk? Wat neem je mee naar een oppashuis? Waar staat de huisoppas ingeschreven? Hoe zit het met verzekeringen? Kun je een vreemde wel vertrouwen?
Dit komt allemaal aan bod in de handleiding die ik schreef na vier jaar fulltime leven-zonder-huis.

E-book Handleiding voor de huisoppas

Ik schrijf over mijn mindset, hoe ik het financieel geregeld heb en wat de voor- en nadelen zijn van deze levensstijl. Ook lees je verhalen van andere huisoppassers, grappige anekdotes en onmisbare tips. Bestel het e-book, ontvang het in je inbox en begin direct met lezen. 

E-book uitgebracht in februari 2019, 83 pagina’s.

Wil je mij als huisoppas boeken?

Vanaf half oktober 2022 ben ik weer beschikbaar. Mocht je voor winter ’22-’23 een lange (> 4 weken) reis plannen, hoor ik graag van je. Regelmatig geef ik op deze pagina een update, mochten er eerdere data vrijkomen. 

Als je een Facebookaccount hebt zijn de groepen “Huizenruil en -oppas Antro en Jan Steen”, of “Vakantie-huizenruil/oppas Natuurlijke ouders” goed om lid van te worden. Daar bieden andere huisoppassers zich aan en kun je als vakantieganger een oproep plaatsen.

Ik ben Thuis zonder huis

Mensen vragen vaak: hoe voel je je ‘thuis’? Vind je het niet saai om veel alleen te zijn? Hoe doe je dat met werk?

Dat snap ik, deze levensstijl is best opvallend. Toch is het de beste keuze die ik maakte. Tien jaar geleden was ik volledig opgebrand, nu leid in een ontspannen, vrij leven. Ik voel me thuis in mezelf, wat er om me heen ook verandert. 

Hoe dit zo gekomen is beschrijf ik in mijn boek ‘Thuis zonder huis – een moderne nomade over zekerheid loslaten en thuiskomen bij jezelf’ (2018). Het gaat over omgaan met tegenslagen, mogelijkheden zien en de moed om buiten de gebaande paden te treden.