Huisoppas Iris Schlagwein

Vanaf september: huis- en kattenoppas in Zaltbommel en Den Bosch

Ga je op reis en vind je het geen fijn idee dat je huis onbewoond achterblijft?

Wat is huis-oppassen precies?

Kort gezegd: oppassen op het huis van iemand anders, als diegene op vakantie is. Het is een mooie deal voor beide partijen; ik heb een plek om te verblijven en de bewoner kan met een gerust hart op vakantie gaan. Ik zorg voor planten, post en pakketjes. En voor kleine (liefst ongevaarlijke) huisdieren en de tuin.

Waarom woon ik als huisoppas?

In 2016 begon ik met huisoppassen, na een gestrande relatie. Dit heb ik tot april 2020 fulltime gedaan, zonder dat ik een eigen huis had. Kattenoppas in Zaltbommel en Den Bosch Inmiddels heb ik een stacaravan gekocht waar ik in de zomer verblijf en geniet van mijn moestuin, de duinen en de zee. In de herfst/winter van 2023 zal ik weer gaan oppassen, voornamelijk in de omgeving van Zaltbommel, de Bommelerwaard en Den Bosch. Het leukste aan huisoppassen vind ik – naast het verzorgen van de poezen en het avontuur – het contact met de huiseigenaren. Het voelt goed om elkaar op deze manier te helpen. Op deze manier wonen zie ik als een voortdurend onderzoek naar spullen en bezit. Het raakt verschillende thema’s: vertrouwen, veiligheid, thuisvoelen, geven & delen, minimalisme, deeleconomie, consuminderen en duurzaamheid.

Hoe werkt het?

Omdat ik veel vragen krijg over hoe huisoppassen precies werkt, schreef ik er een e-book over; Handleiding voor de huisoppas. Ik heb mijn opgedane kennis en ervaring hierin gebundeld, waardoor het alle essentiële informatie bevat voor een prettige ervaring – zowel voor de huisoppas als voor de huiseigenaar. 

Schrijver en huisoppas Iris Schlagwein 
Foto gemaakt door Louise Boonstoppel

Wat kost het?

Laten we het zo afspreken dat beide partijen blij zijn. Meestal betekent dit dat we met gesloten beurzen een win-winsituatie vinden.

Mensen die hun huis openstellen zijn vaak levensgenieters die het leuk vinden om hun bezit te delen. Die het belangrijk vinden dat hun huis veilig achterblijft en daarom geen bijdrage verwachten voor mijn verblijf in hun huis. Aan de andere kant wil ik niet betaald worden voor zoiets basaals als wonen. Mocht je achteraf toch iets willen geven, stel ik een Boeddhistische vorm van betalen voor: je geeft wat je mijn zorg waard vindt. 

Geen hondenoppas
Na op inmiddels meer dan zestig katten gepast te hebben, weet ik met elke kat wel een klik te vinden. Ik pas niet op honden of dieren die heel specifieke zorg nodig hebben, want door onregelmatige werktijden ben ik soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weg. Ik kan dus niet garanderen dat ik het beestje genoeg aandacht kan geven – bij katten, kippen, parkieten en goudvissen ligt dat toch weer iets anders.

Reviews van vakantiegangers

Regelzaken en goede afspraken

Hoe gaat een kennismakingsgesprek in z’n werk? Wat neem je mee naar een oppashuis? Waar staat de huisoppas ingeschreven? Hoe zit het met verzekeringen? Kun je een vreemde wel vertrouwen?
Dit komt allemaal aan bod in de handleiding die ik schreef na vier jaar fulltime leven-zonder-huis.

E-book Handleiding voor de huisoppas

Ik schrijf over mijn mindset, hoe ik het financieel geregeld heb en wat de voor- en nadelen zijn van deze levensstijl. Ook lees je verhalen van andere huisoppassers, grappige anekdotes en onmisbare tips. Bestel het e-book, ontvang het in je inbox en begin direct met lezen. 

Handleiding voor de huisoppas, 2019, 83 pagina’s.

Beschikbaarheid 2023

Ik krijg veel aanvragen, maar kan (helaas) maar op één plek tegelijk zijn. Momenteel heb ik ruimte vanaf eind maart tot half mei 2023, maar alleen in Den Haag en omgeving. Ik loop dan stage en ben daardoor meer aan één plek gebonden dan normaal. Mail me op info@irisschlagwein.nl als je in deze periode een oppas zoekt.
Kattenoppas in Zaltbommel en Den Bosch
Vanaf half september 2023 ben ik voornamelijk beschikbaar als huisoppas in Zaltbommel en Den Bosch. Woon je in een ander deel van Nederland? Ik wijs je graag op de Facebookgroepen “Huizenruil en -oppas Antro en Jan Steen”, of “Vakantie-huizenruil/oppas Natuurlijke ouders”. Daar bieden huisoppassers zich aan en kun je als vakantieganger een oproep plaatsen. Kun je mijn levensstijl waarderen en ben je benieuwd hoe ik hiertoe gekomen ben? Lees dan mijn boeken Thuis zonder huis (2018) of Vlieg vrij (2020).

boek Thuis zonder huis

Mensen vragen vaak: hoe voel je je ‘thuis’? Vind je het niet vervelend om veel alleen te zijn? Hoe doe je dat met werk, geld en spullen? 

Dat snap ik, deze levensstijl is best opvallend. Maar het heeft me veel gebracht; tien jaar geleden was ik volledig opgebrand, nu leid in een ontspannen, vrij leven. Ik voel me thuis bij mezelf, wat er om me heen ook verandert. 

Hoe dit zo gekomen is beschrijf ik in mijn boek ‘Thuis zonder huis – een moderne nomade over zekerheid loslaten en thuiskomen bij jezelf’ (2018). Het gaat over omgaan met tegenslagen, mogelijkheden creëren en de moed vinden om buiten de gebaande paden te treden.

vlieg vrij

boek Vlieg vrij

Zonder huis leven, met lage maandlasten en veel vrije tijd, klinkt als een heel vrij leven. Dat was het ook, tot ik besefte dat ik me van binnen eigenlijk helemaal niet zo vrij voelde. Ik hield me vaak in, had last van het brave-meisjes-syndroom, ik kon maar geen fijne liefdesrelatie in stand houden en nee-zeggen vond ik super lastig. Daar moest ik dus iets mee. De weg naar innerlijke vrijheid betekende voor mij het in de ogen kijken van mijn angsten en oude pijn. Hoe ik dat deed en wat het me bracht lees je in Vlieg vrij (2020). Het gaat over vriendschap, liefde, verlies en de vraag: wie ben ik? 
Iris Schlagwein draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches