Ik ben Iris Schlagwein

Geboren in 1986 te Leiden, groeide ik op in Noordwijk in een gezin van drie kinderen. Veertien jaar later overleed mijn vader. Mijn wereld stond compleet op zijn kop. Als mijn vader, mijn held, dóód kon gaan, waar kon ik dan nog op vertrouwen?

Om met de situatie om te kunnen gaan, stopte ik mijn gevoelens diep weg. Wat op mijn 24e tot een volgend verlies leidde: ik kreeg een ernstige hernia en kon wekenlang alleen nog maar kruipen. Ik verloor mijn gezondheid, leefde van een uitkering en mijn herstel ging tergend langzaam.

Ik werd een expert in voelen

De ommekeer kwam toen ik me realiseerde dat ik moest gaan voelen. Voelen waar het pijn deed en eindelijk mijn rouwproces aangaan. Voelen waar ik energie van kreeg en waarvan niet.

Mijn relatie van bijna tien jaar overleefde deze zoektocht niet. Dit was een derde verlies, maar nu koos ik daar zelf voor. Begin 2016 besloot ik mijn huisje-boompje-beestje bestaan achter me te laten. Ik was 29 jaar en had geen huis, geen relatie, geen geld, geen baan en geen bezit. Rock bottom? Ik ervaarde het als vrijheid. 

Om mezelf wat tijd en ruimte te geven om te voelen wat ik wilde, ging ik wonen als huisoppas. Een periode van diepgaand zelfonderzoek volgde.

De essentie is wat overblijft

Door bovengenoemde grote verliezen vroeg ik me af: ‘wat blijft er over?’. Het antwoord bleek te zijn: ikzelf. Dat zelf is alles wat ik werkelijk nodig heb. En wat het belangrijkste is om goed voor te zorgen, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Ik kon dit begrijpen, maar nog niet leven. Wat hield me tegen om compleet mezelf te zijn? Deelname aan The School for the Work (2017), een 9-daagse training van Byron Katie, zorgde voor een grote sprong in mijn transformatie. Daarna zorgden stilte- en meditatieretraites in Thailand en India, innerlijke reizen met Madre Ayahuasca, ademwerk en familieopstellingen voor verdere heling van oude trauma’s. 

Ik voelde me steeds lichter. Van iemand die compleet vanuit ratio leefde en gevangen zat in allerlei aangeleerde concepten, veranderde ik in een spontane, gevoelige vrouw die haar hart volgt.

Een leven zonder ballast

Nu leef ik een vrij leven als moderne nomade. Bewust en zorgvuldig beweeg ik me in de eeuwigdurende cyclus van het oude loslaten, durven zijn in het niet-weten en uiteindelijk het nieuwe omarmen. 

Ik leef misschien een ‘ander’ leven dan het gros van de mensen, maar dat doe ik zonder vervreemd te raken van de maatschappij. Zonder overbodige ballast leven, is volgens mij voor iedereen haalbaar. Daarom deel ik mijn ervaringen.

Waar ik het meest van g
eniet is de twinkeling in de ogen van mensen die herkenning vinden in mijn verhaal. Dat zij nieuwe inzichten krijgen en die vervolgens ook in de praktijk brengen. 

'In verbinding met jezelf heb je niets te verliezen' - Iris

Ik werk als...

schrijver

Via blogs en boeken deel ik verhalen. Ik verwonder me en stel vragen over wat anderen vanzelfsprekend vinden.

Het liefst zet ik in alle rust (of in een koffietentje) mijn wijsheid en ervaringen op papier, zodat lezers er hun eigen visie op los kunnen laten. 

Licht, helder, humoristisch en pijnlijk herkenbaar is hoe mijn werk vaak omschreven wordt. 

spreker

Ik geef lezingen en workshops. 
Door te delen hoe ik leef en hoe ik keuzes maak, zet ik mijn toehoorders flink aan het denken over hun vastgeroeste overtuigingen. Over wat (on)mogelijk is en wat je tegenhoudt om dat te verwezenlijken. 
Vanuit verbinding met het publiek stel ik vragen die raken.

Thema’s die aan de orde komen zijn: loslaten, omgaan met verlies, identiteit en het creëren van mogelijkheden.

transformatiecoach

Tijdens een Transformatiedag help ik vrouwen in contact komen met hun ware essentie, door aanwezig te zijn bij wat er op dat moment is.

Vaak worden zij door anderen als wijze raadgever en rots in de branding gezien. Door middel van meditaties, stilte en schrijfoefeningen geef ik ze de ruimte en tijd om even uit het denken te stappen en weer thuis te komen bij zichzelf.

Bij wat ik doe ga ik uit van...

authenticiteit

Verhalen vertellen is sinds mensenheugenis een manier om inzicht te krijgen in het eigen leven en hoe dat past in het grotere geheel.

Door open en puur over mijn persoonlijke ervaringen te vertellen, kan iemand met een nieuw perspectief naar zijn eigen verhaal kijken. 
Dan blijkt dat mijn ervaring helemaal niet zo persoonlijk is. De vragen die ik mezelf stel zijn herkenbaar voor iedereen. Wie ben ik en wat geeft mijn leven betekenis?

mogelijkheden

Wanneer je alle verhalen over het verleden en projecties op de toekomst ziet voor wat ze zijn: verhalen, word je je bewust van het huidige moment. 

Dit moment behelst oneindige mogelijkheden. Alles is mogelijk, waar kies ik voor? Waar verbind ik me aan?

vertrouwen

Vertrouwen hebben betekent niet een positieve kijk op het leven hebben. Voor mij is vertrouwen hebben weten dat wat er gebeurt voor mijn hoogste goed is. 

Elk moment, elke ontmoeting, elke situatie krijgt daardoor betekenis: hoe helpt dit mij groeien in bewustzijn?

Het oordeel valt weg en met nieuwsgierigheid kijk ik naar hoe het leven zich ontvouwt.

Wat kan ik voor jou doen?

Ik hoor graag van je. Dat kan via een mail naar info@irisschlagwein.nl.