Mijn naam is Iris Schlagwein

Geboren in 1986 te Leiden, groeide ik op in Noordwijk als oudste in een gezin met drie kinderen. Veertien jaar later overleed mijn vader. Mijn wereld stond compleet op zijn kop. Als mijn vader, mijn held, dóód kon gaan, waar kon ik dan nog op vertrouwen?

Om met de situatie om te kunnen gaan, stopte ik mijn gevoelens van rouw diep weg. Wat op mijn 24e tot een volgend verlies leidde: ik kreeg een ernstige hernia en kon wekenlang alleen nog maar kruipen. Ik verloor mijn gezondheid, leefde van een uitkering en mijn herstel ging tergend langzaam.

Ik werd een expert in voelen

De ommekeer kwam toen ik me realiseerde dat dit een uitnodiging was om te voelen. Voelen waar het (zowel fysiek als mentaal) pijn deed, en zo eindelijk mijn rouwproces aangaan. Ik begon te onderzoeken waar ik energie van kreeg en waarvan juist niet.

Mijn relatie van bijna tien jaar overleefde deze zoektocht niet. Dit was een derde verlies, maar nu koos ik daar zelf voor. Begin 2016 besloot ik mijn huisje-boompje-beestje bestaan achter me te laten. Ik was 29 jaar en had geen huis, geen relatie, geen geld, geen baan en geen bezit meer. Rock bottom? Nee, voor mij betekende het vrijheid. 

Om mezelf wat tijd en ruimte te geven om te ontdekken wat ik wilde, ging ik wonen als huisoppas. Een periode van diepgaand zelfonderzoek volgde.

De essentie is wat overblijft

Door bovengenoemde grote verliezen vroeg ik me af: ‘wat blijft er over?’. Het antwoord bleek te zijn: ikzelf. Dat zelf is alles wat ik werkelijk nodig heb. En wat het belangrijkste is om goed voor te zorgen, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Ik kon dit begrijpen, maar nog niet leven. Wat hield me tegen om compleet mezelf te zijn? Deelname aan The School for the Work (2017), een 9-daagse training van Byron Katie, zorgde voor een grote sprong in mijn ontwikkeling. Daarna zorgden onder andere stilte- en meditatieretraites in Thailand en India, innerlijke reizen met plantmedicijnen, ademwerk en familieopstellingen voor verdere heling. 

Ik voelde me steeds lichter worden. Van iemand die compleet vanuit ratio leefde en gevangen zat in allerlei aangeleerde concepten, veranderde ik in een spontane, gevoelige vrouw die vertrouwt op wat haar hart ingeeft. 

Wat heb ik hier te doen?

Nu leef ik als moderne nomade een vrij leven, volgens de eeuwigdurende cyclus van loslaten van het oude, durven zijn in het niet-weten en vervolgens het nieuwe omarmen. Wetende dat zowel pijn als plezier bij het leven horen. 

In september 2021 ben ik begonnen met de master Spiritual Care aan de VU, zodat ik vanaf de zomer van 2023 ook als interfaith geestelijk verzorger kan werken.

'In verbinding met jezelf heb je niets te verliezen' - Iris

Ik werk als...

schrijver

Via blogs en boeken deel ik verhalen. Ik verwonder me en stel vragen over wat anderen vanzelfsprekend vinden.

Het liefst zet ik in alle rust (of in het rumoer van een koffietentje) mijn wijsheid en ervaringen op papier, zodat lezers er hun eigen visie op los kunnen laten. 

Licht, helder, humoristisch en pijnlijk herkenbaar is hoe mijn werk vaak omschreven wordt. 

spreker

Ik geef lezingen en workshops. 
Door te delen hoe ik leef en hoe ik keuzes maak, zet ik mijn toehoorders flink aan het denken over hun vastgeroeste overtuigingen. Over wat (on)mogelijk is en wat je tegenhoudt om dat te verwezenlijken. I
k stel vragen die raken.

Thema’s die aan de orde komen zijn: identiteit, loslaten en omgaan met verlies of pijn.  

transformatie-coach

Tijdens een Transformatiedag help ik iemand in contact komen met zijn ware essentie, door aanwezig te zijn bij wat er op dat moment is.

Vaak worden mijn klanten door anderen als wijze raadgever en rots in de branding gezien. Door middel van meditaties, stilte en schrijfoefeningen geef ik ze de ruimte en tijd om even uit het denken te stappen en weer thuis te komen bij zichzelf.

mentor

Ik ben mentor bij rouw-verwerking. Wanneer je een dierbare bent verloren, heb je vaak behoefte om je ervaring te delen. Je wilt graag vertellen hoe het was. Hoe dubbel het voelt wanneer je lacht, maar diep van binnen een leegte voelt.

Het lastige is dat je omgeving hier vaak geen ruimte voor heeft. In dat geval kun je bij mij terecht, voor een langere periode ben ik mentor op jouw weg van rouw. 

Bij wat ik doe ga ik uit van...

vertrouwen

Vertrouwen hebben betekent niet een positieve kijk op het leven hebben. Voor mij is vertrouwen hebben weten dat wat er gebeurt voor mijn hoogste goed is. 

Elk moment, elke ontmoeting, elke situatie krijgt daardoor betekenis: hoe helpt dit mij groeien in bewustzijn?

Het oordeel valt weg en met nieuwsgierigheid kijk ik naar hoe het leven zich ontvouwt.

authenticiteit

Verhalen vertellen is sinds mensenheugenis een manier om inzicht te krijgen in het eigen leven en hoe dat past in het grotere geheel.

Door open en puur over mijn persoonlijke ervaringen te vertellen, kan iemand met een nieuw perspectief naar zijn eigen verhaal kijken. Dan blijkt dat mijn ervaring helemaal niet zo persoonlijk is. De vragen die ik mezelf stel zijn herkenbaar voor iedereen. Wie ben ik en wat geeft mijn leven betekenis?

presentie

Present zijn bij wat er op dit moment is, zonder dat te hoeven veranderen of er iets van te vinden, is de basishouding in mijn werk en leven.

Wanneer je aanwezig bent, wordt het mogelijk om verhalen over het verleden en projecties op de toekomst te zien voor wat ze zijn: verhalen. Van daaruit volgt acceptatie en pas dan kan er verandering optreden. Dit geldt zowel voor mijzelf als voor mijn cliënten.

Wat kan ik voor jou doen?

Ik hoor graag van je. Dat kan via een mail naar info@irisschlagwein.nl.