Iris in de media: interviews en artikelen

klik op het logo om de tekst te lezen
vlieg vrij

verwacht winter 2020

Interview in SALT magazine

Verwacht: winter 2020

verwacht november 2020

Bijdrage aan het nieuwe boek van Pam van der Veen

Verwacht: november 2020

23 juni 2020

‘Ik heb per jaar ‘maar’ 14 huizen nodig’. Moderne nomade Iris Schlagwein hopte vier jaar lang van oppashuis naar oppashuis. Deze vrije levensstijl bracht haar waardevolle inzichten: ‘Door op huizen te passen heb ik geleerd dat de wereld een goede plek is’.

29 februari 2020

“Wat het schrijfproces voor Iris zo plezierig maakte, waren haar meelezers. Of supportgroep, zoals ze het zelf noemt. ‘Zo’n zestig mensen die ik kende uit mijn netwerk. Met hen deelde ik veel. Ze gaven feedback en hadden soms associaties die ik zelf nog niet had bedacht.’ Maar er was ook kritiek uit persoonlijke kring. ‘Mensen vroegen me waarom ik dacht dat mijn verhaal interessant zou zijn.’”

31 januari 2020

“Ik heb huizenoppassen echt als levensstijl gekozen. Tegenwoordig hoor je zo vaak: ‘Kijk uit! Pas op! Vertrouw niemand!’ Maar mensen vertrouwen mij gewoon hun huis toe, telkens weer. Ik voel me in een ander huis snel op mijn gemak. Thuis zit in mij, waar ik ook ben op de wereld.”

31 augustus 2019

“Doordat ik in zoveel verschillende huizen gewoond heb, weet ik wel heel goed wat ik wil. Zoals ruimte en een moestuin. Ik heb laatst op Funda gekeken en mijn wensen ingevuld. En echt, het is mogelijk om voor zo’n €900 per maand een huis te huren dat aan mijn wensen voldoet. Ook hier geldt: ik kijk eerst welk huis ik wil en dan kijk wat ik nodig heb en wat ik daarvoor moet doen.”

vlieg vrij

21 juni 2019

'Ideeën over hoe ik hoor te leven, heb ik losgelaten'

“Mijn vriend en ik hadden net samen een huis gekocht toen de relatie uitging. Omdat ik me niet meteen weer wilde vastleggen op een nieuwe plek, heb ik mijn spullen achtergelaten en ging ik op huizen passen. Dat beviel zo goed, dat ik dat nu al drie jaar doe. Per jaar woon ik op zo’n veertien plekken, steeds in een nieuwe omgeving waarin ik op onderzoek uit kan.”

1 november 2018

'De juiste dingen en mensen verschijnen op je pad'

“Dingen gebeuren met een reden, zo ervaar ik dat. Als je er open voor staat, zie je de juiste dingen en mensen op je pad verschijnen. Als kleine mensjes staan we niet op onszelf, we zijn onderdeel van een groter geheel. Als ik naar de natuur kijk, zie ik dat dingen ‘gewoon’ groeien en bloeien. Mijn hart klopt ook zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Dat geeft mij het vertrouwen dat er voor mij gezorgd wordt. Ik kan niet precies zeggen door wie of wat. Soms noem ik het God, Tao of ‘al dat is’, maar ik hoef het niet in een woord te vatten of te begrijpen. Het vertrouwen is voor mij genoeg. Ik ben geïnspireerd door de Tao Te Ching, een eeuwenoud geschrift van het taoïsme. Daarin staan 81 verzen, waarvan er ook een paar in mijn boek staan. Die wijsheden passen erg bij hoe ik in het leven sta.”

13 oktober 2018

Drie heftige gebeurtenissen duwden Iris Schlagwein, zo realiseert ze zich achteraf, het pad op dat leidde naar haar huidige bestaan. Een bestaan zonder elektriciteitsrekeningen of afbetalingen, zonder spullen zelfs: “Alles wat ik nodig heb, zit in een handbagagetrolley”.

21 juli 2018

Huis noch haard maar wel thuis bij jezelf. Iris Schlagwein verruilde haar koophuis voor een leven vanuit een koffer. Die vrijheid en avontuur bevallen uitstekend. Over haar proces van loslaten en thuiskomen bij jezelf schreef ze een boek. 

14 juli 2018

“Of het nu in binnen- of buitenland is, het onderweg-zijn brengt me prachtige ontmoetingen. Zowel met de huiseigenaren als onbekenden gaan gesprekken gauw de diepte in en daar geniet ik van. Het voelt alsof ik elke dag een beetje op vakantie ben en mag ontdekken wat voor moois er na elke straathoek te vinden is.”

9 juli 2018

Haar bewegingsvrijheid is heilig. In de loop van haar leven moest ze een aantal klappen incasseren die haar hebben gemaakt tot wat ze nu is: een moderne nomade. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze een zeker en stabiel leven leiden omdat ze een huis bezitten, een relatie hebben of gezond zijn. Maar die zekerheid is een illusie. 
Ik heb mijn vader verloren op mijn 14de en kreeg ik een hernia op mijn 23ste. Terwijl ik dacht dat ik alles perfect voor elkaar had, stond mijn leven van het ene op het andere moment op zijn kop. Nu heb ik geleerd om die schijnzekerheid los te laten. Uiteraard maak ik wel plannen, maar als daar iets tussenkomt, kan ik dat ook heel gemakkelijk loslaten.”

6 juli 2018

Iris deelt heel open haar eigen verhaal. Over haar jong overleden vader. Over het moment waarop haar lichaam haar in de steek liet. En over het moment waarop ze wegfietste van haar relatie en haar huis. Hoe ze leerde los te laten. In dit boek laat ze ook zien hoe je om kunt gaan met kritiek en hoge verwachtingen. En hoe je zorgeloos kunt leven. Want waarom maken we het onszelf soms zo moeilijk? Veel van onze ‘onvrijheid’ heeft te maken met zekerheden waar we ons wanhopig aan vastklampen. Een X bedrag op de rekening. Die vaste baan die eigenlijk helemaal niet leuk is. Misschien zelfs wel die partner waar je lang niet zo blij meer mee bent als in het begin, maar die je liever hebt dan de onzekerheid van opnieuw beginnen.

24 mei 2018

“Als ik het zat ben dan verander ik mijn leven weer. Dat heb ik geleerd toen mijn vader overleed: het leven is kort en dus moet je niet vasthouden aan een plek waar je eigenlijk niet wilt zijn.”

18 mei 2018

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 14: Iris Schlagwein (31).