vrij voelen

De waarde van vreemde valuta – geldzaken in India

Deel op facebook
Deel op email

[ NOTITIE ] Hier in India valt me op hoe ik een hele andere relatie met geld ervaar dan in Nederland. 

Denise draagt de pot bij zich en is de vrouw van het geld op onze reis. Mijn taak is om onze geldvoorraad met mijn leven te beschermen, de briefjes van 2.000 rupiah heb ik diep weggestopt in mijn rugzak – je moet doen waar je goed in bent.

Eerlijk zullen we alles delen

Denise betaalt zo’n beetje alle rekeningen en zodoende hoef ik me bijna niet om geld te bekommeren. Ik kan als een god in Frankrijk (of in dit geval India) eten, slapen en me verplaatsen per riksja / bus / taxi / trein, zonder te weten wat het me precies kost. Zonder te vóelen wat het kost.

Hoewel de meeste dingen hier spotgoedkoop zijn, blijft de waarde van geld relatief. De enige manier waarop ik de waarde voel, is door te vergelijken. Een fullbody massage + gezichtsbehandeling van een uur en drie kwartier voor 2500 kost hetzelfde als een overnachting in een deluxe tweepersoonskamer met AC. Maar ik kan er ook 25 dagen uitgebreid van lunchen.

Wat is duur?

Een gemiddelde lunch kost 50 – 80 rupiah p.p. Een kopje chai erbij is 20. Een diner Indiase stijl is 50 – 150.

FYI, omgerekend is 100 rupiah 1,25 euro. 

Maar een maal bij een organic/bio eettentje, waar we met een gerust hart wél een smoothie of salade kunnen bestellen om de benodigde vitamines aan te vullen, kost 250 – 400. 

We kiezen niet op basis van de kosten, maar op basis van waar we trek in hebben.

Voor gemiddeld 25 rupiah rijd je één kilometer in de riksja (m.b.v. Google Maps weten we wat de afstand is die we willen afleggen, en zo hebben we een idee van of en hoeveel we afgezet worden). 
Maar voor 115 zaten we vijf uur in de trein (second class non AC) om van Calicut naar Kochi (193 km) te reizen.

waarde

We kiezen niet op basis van de kosten, maar op basis van hoe snel we ons willen verplaatsen, hoe moe we ons voelen en hoeveel zin we hebben in het hectische verkeer.

Onze grootste uitgave tot nu toe was toen ik ziek was en we wilden verplaatsen naar een betere plek om uit te zieken, regelden we via Ola, de plaatselijke Uber-app, een taxi van deur tot deur. Daar betaalden we 3.800 voor. Los van de tientallen bijna dood ervaringen op de snelweg en drie uur lang misselijk zijn en uiteindelijk overgeven, was het het geld tóch waard. Ik was nog zo ziek dat ik gewoonweg niet in staat zou zijn geweest om de route af te leggen in 4 of 5 uur tijd, met riksja – bus – riksja.

Wat is de waarde van een massage van 2.500?

Voor Indiase begrippen wel. Voor Nederlandse begrippen (euro …) niet.

En als ik kijk naar wat het me waard is om lekker schoongeschrubd en gemasseerd te worden na ruim twee weken zweet en stof, vijf dagen voedselvergiftiging, slapen op te harde bedden, terror yogalessen en kaarsrechte treinbanken… dan is dat me VEEL waard.

Het blijkt maar weer hoe relatief de waarde van geld is. Het plaatst de blog die ik laatst schreef over schaamte over (te) weinig geld hebben en geld lenen weer in een heel nieuw perspectief.

Lees ‘m hier: Over schaamte op geld lenen en tóch niets doen.

 

waarde
Een thali meal met chapatti en pappadum kost 50 rupiah

 


Steun je favoriete schrijver

Ben je geraakt of geïnspireerd door mijn schrijven? Heeft het je inzicht gegeven of geholpen om je perspectief te veranderen? Mocht je iets terug willen doen, kun je me op de volgende manieren supporten:

  • Laat een reactie achter onder dit bericht op of social media, ik vind het fijn te weten dat je meeleest en -leeft.
  • Deel mijn website of een van mijn blogs via jouw social media en tag me in je bericht. Ik ben actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Doneer een financiële bijdrage via Support een schrijver.
  • Nodig me uit om een (huiskamer-) lezing te geven op je evenement.

 

 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

Deel op facebook
Facebook
Deel op email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Iris Schlagwein draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches