iedereen kerst

Iedereen kerst: kerst voor iedereen

Deel op facebook
Deel op email

[ NOTITIE ] Eerste kerstdag vierde ik met Iedereen Kerst. Kerst met iedereen. Iedereen die zin had om aan te schuiven voor een luxe 3-gangendiner in restaurants op het Westergasterrein in Amsterdam. En dat gratis en voor niets!

Mijn feestdagen houd ik meestal rustig, ik maak misschien één of twee afspraken voor etentjes of een kerstontbijt.
Vorig jaar tijdens kerst voelde ik sterk de behoefte om dat te veranderen en hoewel ik daar voor díe kerst te laat mee was, nam ik me voor om in 2019 vrijwilligerswerk te doen.

De feestdagen zijn niet voor iedereen gezellig

Ik heb de luxe te kunnen kiezen hoe ik mijn kerstdagen doorbreng, volgepland met allerlei festiviteiten, of juist niet. Maar voor veel mensen is dat geen optie. Als je bijv. geen geld hebt om iets te organiseren, of geen mensen om je heen om uit te nodigen.

Dan zijn de ‘feest’-dagen geen feest.

En ook niet wanneer je een dierbare mist, het gemis wordt extra benadrukt in het samenkomen rond de feestdagen. Dat gaf mij jarenlang het gevoel van ‘kop in het zand steken en hopen dat het weer zo gauw mogelijk voorbij is’. De oppervlakkigheid, overmatig consumeren of geforceerd gezellig doen vallen dan meer op dan verbinding, warmte en naastenliefde.

Gelukkig kan ik dat ondertussen wel vinden en dat gevoel wil ik graag delen. Graag steek ik mijn handen uit de mouwen om anderen een onvergetelijke kerstervaring te geven en gelukkig kon dat bij Iedereen Kerst.

Werkelijk iedereen is welkom

Als vrijwilliger vierde ik kerst met een diner in het Mediacafé in Amsterdam, voor zo’n vierhonderd gasten en ongeveer 65 andere vrijwilligers. Wát een prachtige energie hebben we samen ervaren.

Er was bijvoorbeeld een Armeense familie van elf personen, die na het diner maar op de foto bléven gaan in de photobooth. Sommige mensen die kwamen alleen – ik geloof dat er aardig wat nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Een aantal dakloze mensen zijn blij gemaakt met een rugzak die zowel tot jas als tot slaapzak uitgevouwen kan worden. En er is veel nieuwe, warme kleding uitgedeeld, onder andere aan een stel met een baby’tje, dat na het diner weer terug moest naar de daklozenopvang.

Echt iedereen was welkom bij het diner. Zo schoof er ook een drietal studenten aan, die ‘toevallig’ in het Westerpark op zoek waren naar een restaurantje dat open was én plek had. Ze konden amper geloven dat ze niet hoefden af te rekenen.
Na het diner kreeg elke gast een kerstpakket mee naar huis, met o.a. waardebonnen, vrijkaartjes, een Rituals-pakket, Tony’s chocola en een kerststol.

Kortom. Er valt een hoop over kerstmis te zeggen – over het overmatige consumeren, hoe pijnpunten binnen families extra opvallen door de verplichte gezelligheid of gigantische verspilling – maar ik vond het hartverwarmend om op deze manier samen te zijn. Niet eerder zag ik zoveel stralende gezichten tijdens Kerst.

 


Steun je favoriete schrijver

Ben je geraakt of geïnspireerd door mijn schrijven? Heeft het je inzicht gegeven of geholpen om je perspectief te veranderen? Mocht je iets terug willen doen, kun je me op de volgende manieren supporten:

  • Laat een reactie achter onder dit bericht op of social media, ik vind het fijn te weten dat je meeleest en -leeft.
  • Deel mijn website of een van mijn blogs via jouw social media en tag me in je bericht. Ik ben actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Doneer een financiële bijdrage via Support een schrijver.
  • Nodig me uit om een (huiskamer-) lezing te geven op je evenement.

 

 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

Deel op facebook
Facebook
Deel op email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Iris Schlagwein draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches