kringloop

Kleding kopen in de kringloop: waarom en hoe?

Deel op facebook
Deel op email

[ BLOG ] Een onderwerp waar ik niet veel over schrijf maar wat me zeker bezighoudt, is overmatig consumeren, en dan vooral op het gebied van kleding. Het is de reden dat ik al mijn kleren bij de kringloop koop. Ik draag liever niet bij aan de keten van kleding produceren/vervoeren/verkopen, op een manier die me schadelijk lijkt voor het welzijn van mens en natuur. 

Zijn we nou helemaal gek geworden?

Ja. Er wordt anno 2019 zoveel kleding geproduceerd dat zélfs de kringloopwinkels volhangen met recente items van H&M, Mango, Esprit, Zara etc. De nog goedkopere kleding van Primark of New Yorker is daar zeldzaam, die overleeft nog geen drie wasbeurten. Tenzij het item linea recta, compleet met prijskaartje, de kledingkast verlaat, richting kringloop. Makkelijk gekocht, net zo makkelijk weer weggedaan.

Wat ik helemaal bizar vind is dit

Er openen nu (waarschijnlijk al langer, maar ze vallen mij pas sinds een halfjaar op) winkels zoals Appel en ei. Dit soort winkels doen vast het voorwerk voor je en vullen hun winkel met tweedehands mode van enkele jaren oud. In een kringloop moet je je pareltjes vinden tussen oma-broeken, verwassen hemdjes en jaren ’70-kleding waarbij het twijfelachtig is of je het vintage kunt noemen. Maar in een winkel als Appel en ei zijn alle items prima in orde en redelijk hip.

Daar is het prijskaartje dan ook naar, je betaalt al gemiddeld 25 euro voor een broek of shirt. Dat lijkt me een mooie middenmaat tussen nieuw, ongedragen en duur(der) in de reguliere kledingwinkels en oud(er), gedragen en goedkoop(er), in de kringloopwinkel. 

Zelf beleef ik hier weinig plezier aan

Want voor mij zit de grootste lol in struinen, de stof voelen en inschatten of het zal passen (aangezien een maat vaak ontbreekt). Pure ontspanning, iets wat ik doe als ik slecht heb geslapen en me nergens toe kan zetten. Of is het stiekem een verslaving, vanwege het winnaarsgevoel dat ik krijg bij een gouden vondst? Ik vind het geweldig als ik een trui van zuivere wol, een zijden blouse of de perfect passende broek vind.

In bijna elke stad of dorp waar ik op een huis pas, bezoek ik wel even de plaatselijke kringloop. En als ik iets aanschaf, is er een grote kans dat iets anders weer weg gaat (terug naar de kringloopwinkel!).

Ik zou het nog eens moeten checken maar ik geloof dat ondertussen mijn hele garderobe bestaat uit tweedehands items – behalve mijn ondergoed, sokken en mijn geliefde barefoot-schoenen, die koop ik wel nieuw. Ik krijg regelmatig complimenten over mijn outfit en verbaasde blikken als ik vertel waar en hoe ik het gevonden heb.

Voor als je ook in een kringloop wil slagen, maar niet weet waar te beginnen, zijn hier drie tips:

1. Bedenk van tevoren wat je zou willen vinden.

Het kan nogal overweldigend zijn wanneer je al die rekken met verschillende items ziet. Dus bedenk van tevoren waar je naar op zoek bent, bijvoorbeeld een gestreept truitje met lange mouwen. Alles wat dat niet is, hoef je dan niet te bekijken. Dat maakt het scannen in de rekken makkelijker. Het makkelijkst is om op type kledingstuk of op kleur te zoeken.

2. Selecteer op stof.

Wol, zijde, satijn, katoen, linnen en leer pik je er zo tussenuit in de rekken. Het zijn stoffen die lang mooi blijven dus grote kans dat het item van goede kwaliteit is.

3. Van een parel gaat je hart meteen stralen.

De items die je gaat passen, pas je snel en efficiënt. Alles wat nét niet goed zit, een pillende stof of een klein vlekje heeft, een knoop mist (tenzij je zelf handig bent) of niet bij jouw stijl past: meteen uittrekken en dóór. Het heeft geen zin om nog te wikken en wegen, als je hart er niet meteen van gaat stralen, is het niet voor jou.

Laat die drukke winkelstraat een keer voor wat ie is en bezoek je lokale kringloopwinkel. Er is nogal wat verschil bij verschillende kringloopwinkels, dus laat je niet ontmoedigen als je bij de eerste plek niets vindt. Een andere winkel heeft weer een heel ander assortiment, waar andere criteria worden gehanteerd. Met een beetje openheid en geduld, zul je zeker iets moois vinden. Veel plezier!

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

Deel op facebook
Facebook
Deel op email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.