verleidelijk

Een vrouw mag niet verleidelijk zijn

[ BLOG ] Sinds ik me verdiep in voor mij nieuwe facetten van seksualiteit beleef ik een groot avontuur. Hoe vrij ben ik eigenlijk? Wat betekent het om verleidelijk te zijn? 

‘Vrouw verbreekt records op Tinder’

Die fascinatie betekent niet dat ik Tinder-records verbreek of dat ik me blut koop bij Christine leDuc. Want ook al heb je de ervaring in je lijf, werkelijk vrij zijn begint volgens mij in je mind. Of je jezelf toestemming geeft om echt te voelen wat je voelt. En om bewust te zijn van je gedachten over je lichaam, over seks, over genot.

Ik begon mijn onderzoek met lezen over mannelijkheid en vrouwelijkheid, tantra, heilige seksualiteit en lichaamsbewustzijn. Al lezende onderzocht ik wat de onbewuste overtuigingen zijn die ik vanuit mijn familielijn heb meegenomen. En ik sprak – toch – een aantal vrouwen en een enkele man over hun beleving van seksualiteit. 

Voelen is key

Natuurlijk schiet je met alleen praten en lezen niet zoveel op. Dus probeerde ik wat ik las meteen in de praktijk te brengen – mijn vorige blog gaat niet voor niets over voelen. Het mooie is dat je hiervoor niet eens twee naakte mensen in één bed nodig hebt: voelen kan op elk moment, in elke situatie. Je kunt dus in je eigen veilige lijf beginnen.

Voelen is de enige weg en tegelijk het moeilijkste om werkelijk te doen – want grote kans dat je voor pijnlijke verrassingen komt te staan. En nu wordt het interessant, want dat gebeurde dus inderdaad.

Geen ervaring met onderdrukking

Ik was lang een naïeve jonge vrouw die zich alleen op mentaal niveau kon voorstellen dat vrouwen lange tijd onderdrukt zijn (en worden) en dat dat nog altijd invloed heeft op de huidige generatie, sterker nog, op het welzijn van de wereld op dit moment. Het was meer een ver-van-m’n-bed ‘weten’. 

Dat ik persoonlijk last zou kunnen hebben van dit collectieve trauma leek me sterk – dat vond ik meer iets voor onzekere, kwetsbare vrouwen, die ook al allerlei andere problemen hadden met hun seksualiteit. 

Volg Sofia Sundari op Instagram voor inspirerende teksten over de verschillende vrouwelijke archetypes en aanraking als middel voor bewustzijnsgroei.

Maar tijdens een tantra-oefening samen met een partner overspoelde het me ineens: de diepe diepe pijn van onderdrukking. Seksueel niet vrij mogen zijn. Het gevoel de sensuele, wilde vrouw in mij te moeten inhouden, want anders… De schaamte en de schuld, ineens kon ik het allemaal voelen. Het was alsof er een diep verscholen luik openging en de tranen begonnen te stromen. 

Het ging duidelijk niet om mij(n leven), het was veel groter dan mijzelf. Toch (of juist) raakte het me enorm. Ik had contact gemaakt met een deel van mezelf dat ernaar smachtte bevrijd te worden.

Schaamte op verleidelijk zijn

De weken erna ging het luikje niet meer dicht. Langvergeten herinneringen die hiermee te maken hebben, schoten me te binnen. In mijn jeugd was er voor verleidelijkheid geen plek: toen ik er als twaalfjarige puber aan toe was om mijn seksualiteit te ontdekken, mocht ik geen Spice Girls-naveltruitje of plateauzolen. Nagellak en make-up werden minimaal toegestaan, een decolleté was uit den boze en er werd regelmatig benoemd welke vrouwen ‘ordinair’ waren en waarom.

Het gaf veel inzicht in mijn gedrag van nu. Het gevoel dat ik geen ruimte durf in te nemen kende ik al, maar kreeg nu een diepere betekenis.

Subtiel maar niet te negeren

Ik werd me bijvoorbeeld gewaar van subtiele signalen in contact met mannen, gewoon in het dagelijks leven: 

  • Het gevoel dat ik onzichtbaar wil worden als ik er op een zomerse dag sexy uitzie en in een zwierig jurkje en met hakken aan langs een groep mannen loop.
  • Me geremd voelen om de man van een vriendin een knuffel te geven, uit angst dat hij (of zij!) er iets van zou denken. 
  • Selectief zijn in het glimlachen naar mannen op straat, of bewust geen oogcontact maken.
  • Niet comfortabel zijn als ik met een man alleen in een ruimte overblijf, het gevoel dat ik dan mijn spontane, pure energie moet inhouden om hem niet ongemakkelijk te maken.

Eigen schuld, dikke bult

Ik houd mijn sensuele, wilde, sexy zelf dus standaard in, in de buurt van een man. Totaal onbewust. Ik vermoed dat er vrouwen zijn die hierover zullen zeggen: “Ja, dat móet je ook doen. Beetje dom meisje, om je níet in te houden, je weet dat daar problemen van komen” 

Ik snap die houding, want voor veel vrouwen zijn er ook momenten geweest dat ze door zich in te houden ontsnapten aan situaties die wel degelijk gevaarlijk waren.

Het ironische is alleen dat sommige vrouwen niet door hebben hoe ver ze in hun beschermende opvatting verstrikt zijn geraakt. Hun copingmechanisme nemen ze als waarheid aan. Ze passen hun eigen natuurlijke gedrag aan, zonder zich bewust te zijn van hoe dat in hun lichaam voelt.

Een vrouw mag niet verleidelijk zijn

Logisch, want zij leerden van hun ouders dezelfde regels. En zo blijft de overtuiging ‘een vrouw mag niet verleidelijk zijn’ bestaan. De ultieme zonde, zoals ons in de Westerse wereld al eeuwenlang wordt voorgehouden.

Vanuit onwetendheid heb ik mijn eigen gedrag lang als normaal gezien. Ik had allerlei overtuigingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid, die in stand gehouden werden door bevestiging van mensen om me heen en door de ‘maatschappij’ in het algemeen. 

Psychiater-relatietherapeut en seksuoloog Maarten Ghyssels heeft twee mooie e-books geschreven over dit onderwerp, download ze hier.

Onvermijdelijke ontwikkeling

Maar in het proces van steeds bewuster worden en vrijer zijn, kan er ik niet meer onderuit om ook deze aannames te onderzoeken. Nu gaat er een wereld voor me open, ik leer vrouwelijke archetypes als de Hoer, de Wilde Vrouw en de Godin integreren en de pijn die onderweg zichtbaar wordt ga ik aan. I’ll keep you posted.


PS Wil je jouw ervaring delen of heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar
info@irisschlagwein.nl, zodat ik je vraag of reactie (uiteraard anoniem) kan meenemen voor een volgend blog.

 

 


Steun je lokale schrijver
Ben je op de een of andere manier geraakt of geïnspireerd door mijn schrijven? Heeft het je geholpen om je perspectief te veranderen? Mocht je het leuk vinden om iets terug te doen, kun je me op de volgende manieren supporten:

  • Laat een reactie achter onder dit bericht op of social media, alleen al een emoticon laat me weten dat je meeleest en -leeft!
  • Deel mijn website of een van mijn blogs op jouw social media en tag me in je bericht. Ik ben actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Tip je baas dat ik in te huren ben om een lezing te geven.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

LinkedIn
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Iris Schlagwein draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders