vertrouwen

Het verschil tussen geloven en vertrouwen

‘Hoe kan het dat je zoveel vertrouwen hebt dat het altijd goed komt?’ Een vraag die me tijdens interviews over het huisoppassen vaak is gesteld. Ik kon er nooit de juiste woorden voor vinden. Het is geen geloof dat het goed komt, het is een weten. Maarja, hoe leg je dat uit? Waar komt het vandaan of hoe heb ik dat ‘geregeld’ of geleerd?

Een feest der herkenning toen ik onderstaand stuk las, in een boek van Osho: ‘Tantra, het allerhoogte inzicht – lezingen over Tilopa’s lied van Mahamudra uit de tantra van het Tibetaans Boeddhisme’. Eindelijk heb ik de juiste woorden gevonden. Het fragment is als volgt: 

Twijfel

“Er zijn drie woorden die je goed moet begrijpen. Het eerste woord is ‘twijfel’, het tweede is ‘geloof’ en het derde is ‘vertrouwen’ – in het Oosten noemen we dat shraddha. Twijfel is een negatieve houding ten opzichte van iets. Wat er ook gezegd wordt, eerst bekijk je het van de negatieve kant. Je bent ertegen, en je zult altijd motieven vinden om je tegen-zijn te steunen en te beredeneren.”

Geloof

“Daarnaast is er de mind van geloof. Dat is precies als de mind van twijfel, alleen omgekeerd; er is niet veel verschil. Deze mind bekijkt de dingen van de positieve kant, je probeert motieven te vinden om je geloof te ondersteunen en te beredeneren hoe je ervóór kunt zijn.

De twijfelende mind onderdrukt het geloof; de gelovige mind onderdrukt de twijfel – maar beide zijn uit hetzelfde hout gesneden; er is geen verschil in kwaliteit.”

Vertrouwen

“Dan is er nog een derde soort mind, waaruit de twijfel gewoon verdwenen is – en als twijfel verdwijnt, verdwijnt ook geloof. Vertrouwen is geen geloof, het is liefde. Vertrouwen is geen geloof omdat het niet halfslachtig is, het is totaal. Vertrouwen is geen geloof omdat het geen twijfel kent; hoe kun je dan geloven? Vertrouwen wordt helemaal niet beredeneerd; het is noch vóór, noch tegen, niet dit en niet dat.

Vertrouwen is vertrouwen, een diep vertrouwen, liefde. Je hoeft het niet te beredeneren, het is er gewoon.”

Osho, uit ‘Tantra, het allerhoogte inzicht – lezingen over Tilopa’s lied van Mahamudra uit de tantra van het Tibetaans Boeddhisme’

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

LinkedIn
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Iris Schlagwein draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders