vrouw

Boekenweek: de moeder, de vrouw

Deel op facebook
Deel op email

De moeder de vrouw

Het thema van de 84ste Boekenweek 23 t/m 31 maart 2019, is De moeder de vrouw.

‘Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind.

Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.’ – Boekenweek. 

Wat betekent het thema voor mij?

In iedere vrouw schuilt een moeder, of ze nu kinderen heeft of niet. Of misschien moet ik het zo stellen: in ieder mens schuilt een moeder. Dit omdat je in wezen niet gescheiden bent van de moederschoot, de aarde, waar je uit voort komt.

Tot voor kort stond ik niet veel stil bij mijn gigantische scheppende vrouwelijke kracht. Die kracht die bergen kan verzetten, zonder moeite, zonder dwang. Gelukkig is er iets in mij wakker geworden en beweeg ik laag voor laag steeds meer naar de kern van mijn vrouwzijn. Steeds dichter naar de moeder in mij.

De scheppende kracht van een vrouw

Ik kan me een moment tijdens mijn eerste Ayahuasca-ceremonie herinneren dat ik met mijn handen ronddraaiende bewegingen ter hoogte van mijn buik maakte en wist: ik kan álles wat ik maar wil zelf creëren. Dat gevoel komt door onderstaande video weer terug.

Deze vrouw vertelt over de kracht van de maan, de samenhang met onze menstruatie (maan-tijd), hoe we daar met een nieuwe blik naar kunnen kijken en hoe belangrijk het is om deze scheppende kracht in te zetten, voor onszelf maar ook in het belang van ons gezin en leefomgeving. Neem even de tijd voor deze video en laat je inspireren.

 

Boekenweekactie

In Thuis zonder huis vertel ik openhartig over de relatie met mijn eigen moeder. Hoe die veranderde van ‘elkaar niet kunnen vinden’ naar wederzijds begrip, openheid en verbinding. Hoe ik mijn excuses aan haar aanbood voor mijn afstandelijke gedrag en ik na lange tijd opende voor haar liefde. Ik beschrijf pijnlijk herkenbare situaties met lichtheid en humor, waardoor je aangezet wordt om je eigen moeder/vrouw perikelen te relativeren.

 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

Een donatie maakt het mij mogelijk nog meer mooie content te schrijven. Doneer €3,00 of €7,50 per maand en je ontvangt nog meer persoonlijke verhalen en achtergrond info.

Eenmalig een bedrag doneren kan ook via Petje.af

Deel op facebook
Facebook
Deel op email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *