Wanneer een vriendschap niet meer past

Deel op facebook
Deel op email

Vrienden zijn heel belangrijk in je leven. Ze:
• blijven vaak voor lange tijd bij je (en zien jouw liefdesrelaties komen en gaan)
• vangen je op als je depri bent en maken je aan het lachen.
• zeggen je de waarheid en je kunt alles met ze bespreken.
Bij hen kun je 100% jezelf zijn. Heel bijzonder, een hechte vriendschap.

That’s what friends are for

Echte vrienden kunnen jou alles zeggen. Je vertrouwt ze en hecht waarde aan hun woorden, omdat je weet dat ze het beste met je voor hebben. Ze houden van je en zij zijn de enige van wie je kritiek kunt verdragen. Dingen die je misschien diep van binnen wel weet, maar nog negeert. Je vrienden geven een stem aan de innerlijke stemmen die je tot de orde roepen.

Zo zei Anne tegen een goede vriend dat ze hem echt geen leuk mens vond op dit moment, nu hij bijna vaker wel dan niet onder invloed was van drank en drugs. Tja, niet leuk om te horen, maar voor hem was het nét het zetje wat hij nodig had om naar een psycholoog te stappen.

vriendschap1

Een ongelijkwaardige vriendschap

Het Goede Doel zong in de jaren ’80: “vriendschap is een illusie: een pakketje schroot, met een dun laagje chroom”. Klinkt deprimerend? Maar inderdaad, soms is de vriendschap niet meer in balans. Dat ga je merken als de verwachtingen van beide vrienden niet meer overeenkomen.

Komt het volgende je bekend voor? De vriendin die eigenlijk alleen maar belt als ze veel problemen heeft (regelmatig dus) en haar hart wil luchten. Je luistert geduldig en geeft advies. Je gaat natuurlijk niet over je eigen belevenissen vertellen, want die lijken zo onbelangrijk vergeleken met Het Probleem Van Vriendin. Kan dit wel een vriendschap genoemd worden? Vriendin Leonie zit in zo’n situatie en verzucht: “Ik vraag me af of ze weet wat er op dit moment in míjn leven speelt. Ja, wel dat ik onlangs ben verhuisd, maar of ze kan vertellen wat voor werk ik doe? Ik denk eigenlijk van niet.”

Leuk dat je belt, maar ik ging nét de deur uit!

Webdesigner Hetty vertelt een soortgelijk verhaal. Ze ziet de desbetreffende vriendin zo’n drie keer per jaar, maar voornamelijk als deze dame internet-advies nodig heeft. Hetty is op dat moment goed om mee te denken met het zakelijke probleem, maar als ze zelf belt om bij te kletsen, staat de vriendin meestal nét op het punt om de deur uit te gaan. Wat moet je daar nou mee? Om de relatie te redden wil je er het liefste eerlijk over zijn en je gevoel bespreekbaar maken. Dat kan knap lastig zijn.

Rianne werd na lange tijd weer eens benaderd door haar lagere school-vriendin. Het contact was al lang verwaterd, bijna 20 jaar later zien ze elkaar één keer per jaar. Daar vind Rianne niet zoveel aan, ze doet het meer uit plichtsbesef. Ongemakkelijke stiltes en niet weten waarover te praten zijn het gevolg. Beide dames zitten nu allebei in de fase van een huis kopen en dat was voor de Vriendin aanleiding om te vragen of ze gezellig ‘samen met de mannen’ een etentje zouden plannen? Riannes eerste reactie was “neee!” (uiteraard whatsappte ze dat niet) en direct wist ze dat dit echt de druppel was, er moest iets gebeuren.

Acda en de Munnik zingen in ‘Een andere maan’: “Wanneer ben je twee vrienden die elkaar niet elke dag hoeven te zien en wanneer ben je geen vrienden meer?”. Hoe kom je daarachter?

Spreek je gevoelens uit

Een grote wijsheid die ik dagelijks gebruik is een van de vier wijsheden uit ‘De vier inzichten’ van Don Miguel Ruiz. “Wees onberispelijk in je woorden”. Goed van toepassing in je dagelijks leven en relaties.

Wat betekent onberispelijk precies? Het lijkt hetzelfde als eerlijk. Wees altijd eerlijk? Hmm dat voelt toch niet helemaal hetzelfde. Eerlijk is natuurlijk goed, maar voor je het weet wordt er ongevraagd advies gegeven of een botte opmerking geplaatst. “Wat ben jij dik geworden” is misschien een constatering van een feit, maar het is nooit leuk om te horen.

Onberispelijk gekleed gaan is iets wat je associeert met je ‘zondagse’ tenue. Geen vouwtje, geen stofje en het geheel is perfect afgestemd op de gelegenheid. Met zorg samengesteld. Daar komen we in de buurt van de betekenis van onberispelijk. Wees onberispelijk in je woorden betekent zoiets als: Wees eerlijk en oprecht, maar kies je woorden zorgvuldig. Weet wat de impact ervan kan zijn voor de toehoorder.

Lees het blog Wees onberispelijk in je woorden.

Voorkom ruzie

In vriendschappen is dit ontzettend belangrijk, je hebt immers een bijzondere band en wilt die graag behouden. Een gevoelig onderwerp bespreken kan gemakkelijk uitlopen op een ruzie waardoor jaren het contact verbroken wordt. Hoeveel mensen hebben niet een ‘oude vriend’ die ze maar al te graag ontwijken, als ze hem zouden tegenkomen? Het stomme is, er liggen niet eens enorme problemen aan de ruzie ten grondslag, vaak gaat het om geld of jaloezie. Dan zat Het Goede Doel er nog niet zover naast met “als het gaat om geld, als het gaat om vrouwen, als het gaat om alles wat je liefhebt, wie kun je dan vertrouwen?”.

Wanneer je je ongemakkelijk voelt in het contact met een vriendin, ook al kennen jullie elkaar al heel erg lang, wees eerlijk naar jezelf. Hoe is dat zo ontstaan? Wat irriteert je aan diegene en wat zegt dat over jou? Heb je wel eens benoemd wat je vervelend vindt? Wees onberispelijk in je woorden.

Door de zure appel heen bijten

Rianne heeft het opgelost door te antwoorden: “Hoi, ik wil graag eerlijk tegen je zijn. Voor mij hoeft het afspreken eigenlijk niet meer”. De vriendin reageerde begrijpend en Rianne is tot op de dag van vandaag opgelucht!

Je relaties zijn een spiegel van jezelf, je trekt dezelfde energieën aan. Er wordt niet voor niets gezegd dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat. Maar, jij verandert en daardoor de vriendschap ook. Doe jezelf een plezier en blijf niet plakken aan mensen waar je niks mee hebt behalve een gedeeld verleden.

In mijn boek Thuis zonder huis ga ik uitgebreid op dit onderwerp in.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

En kun je een tientje missen? Donaties maken het mij mogelijk om nog meer mooie, onafhankelijke content te schrijven. 

Mijn dank is oneindig!

Deel op facebook
Facebook
Deel op email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Iris Schlagwein draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches